ALLGKGURU

Best for All Competitive Exams

Breaking News

« »

Bank IT officer Quizs



1. Which is Computer Memory that does not forget ?
Ans: ROM
2. The computer memory holds data and ?
Ans: program
3. What is means by term RAM ?
Ans: Memory which can be both read and written to
4. Which computer memory is esentially empty ?
Ans: RAM
5. The bubbles in a bubble memory pack are created with the help of ?
Ans: magnetic field
6. Virtual memory is -
Ans: an illusion of an extremely large memory
7. Special locality refers to the problem that once a location is referenced
Ans: a nearby location will be referenced soon
8. An example of a SPOOLED device
Ans: A line printer used to print the output of a number of jobs
9. Page faults occurs when
Ans: one tries to divide a number by 0
10. Overlay is
Ans: a single contiguous memory that was used in the olden days for running large programs by swapping
Operating System Question Answer
11. Concurrent processes are processes that -
Ans: Overlap in time
12. The page replacement policy that sometimes leads to more page faults when the size of the memory is increased is -
Ans: FIFO
13. The only state transition that is initiated by the user process itself is -
Ans: Block
14. Fragmentation is -
Ans: fragments of memory words unused in a page
15. Give Example of real time systems
Ans: Aircraft control system, A process control system
PSU Papers for Computer Science
16. Dijkstra’s banking algorithm in an operating system solves the problem of -
Ans: Deadlock Avoidance
17. In a paged memory system, if the page size is increased, then the internal fragmentation generally -
Ans: Becomes more
18. An operating system contains 3 user processes each requiring 2 units of resources R. The minimum number of units of R such that no deadlock will ever occur is -
Ans: 4
19. Critical region is -
Ans: A set of instructions that access common shared resources which exclude one another in time
20. Kernel is -
Ans: The set of primitive functions upon which the rest of operating system functions are built up
21. Necessary conditions for deadlock are -
Ans: Non-preemption and circular wait, Mutual exclusion and partial allocation
22. In a time sharing operating system, when the time slot given to a process is completed, the process goes from the RUNNING state to the -
Ans: READY state
23. Supervisor call -
Ans: Are privileged calls that are used to perform resource management functions, which are controlled by the operating system
24. Semaphores are used to solve the problem of -
Ans: Mutual exclusion, Process synchronization
25. If the property of locality of reference is well pronounced in a program-
Ans: The number of page faults will be less
Operating System Question Answer for Competitive Exams
26. Pre-emptive scheduling, is the strategy of temporarily suspending a running process-
Ans: before the CPU time slice expires
27. Mutual exclusion problem occurs -
Ans: among processes that share resources
27. Sector interleaving in disks is done by -
Ans: the operating system
28. Disk scheduling involves deciding-
Ans: the order in which disk access requests must be serviced
29. Dirty bit is used to show the -
Ans: page that is modified after being loaded into cache memory
30. Fence register is used for-
Ans: memory protection.
31. The first-fit, best-fit and worst-fit algorithm can be used for-
Ans: contiguous allocation of memory
32. Give example of single-user operating systems-
Ans: MS-DOS, XENIX
33. In Round Robin CPU Scheduling, as the time quantum is increased, the average turn around time-
Ans: varies irregulary
34. In a multiprogramming environment-
Ans: more than one process resides in the memory
35. The size of the virtual memory depends on the size of the -
Ans: Address Bus
36. Give example of Scheduling Policies in which context switching never take place-
Ans: Shortest Job First, First-cum-first-served
37. Suppose that a process is in ‘BLOCKED’ state waiting for some I/O service. When the service is completed, it goes to the-
Ans: READY State

No comments:

Post a Comment

Thanks

ad

ADVERTISEMENT

SLIDE

ADVERTISEMENT

Image Text

ADVERTISE HERE