ALLGKGURU

Best for All Competitive Exams

Breaking News

« »

General Knowledge Quiz for All Exams



1.S F Rodrigues is the Governor of which of the following states?
(A)Punjab
(B)Himachal Pradesh
(C)Uttar PradeshAns. (A) Punjab
2.Realizing its importance for preparedness on our border, recently P Chidambaram announced that India is making how many roads on India China Border?
(A)6 Roads
(B)8 Roads
(C)10 Roads
Ans. (C) 10 Roads
3.Barasat sports stadium in West Bengal is commonly known for which of the following sports?
(A)Cricket
(B)Hockey
(C)Football
Ans. (C) Football
4.Fourth summit of IBSA, which symbolizes the spirit of South-South cooperation was held at which of the following places recently ?
(A)Johannesburg
(B)New Delhi
(C)Brasilia
Ans. (C) Brasilia.
5.In which year the first IBSA was held?
(A)2003
(B)2005
(C)2006
Ans. (C) 2006. first IBSA summit was held in Brasilia in 2006, followed by the Johannesburg summit in 2007. New Delhi hosted the third IBSA summit last year.
6.Recently Minister of State for External Affairs Preneet Kaur presented India’s perspective on ‘New global governance for the 21st Century’ at the Bled Strategic Forum in which country?
(A)Slovenia
(B)Hungary
(C)Slovakia
Ans. (C) Slovenia, Bled Strategic Forum was set up to expose strategic issues impacting Europe and the transatlantic community.
7.British Cabinet Minister for Energy and Climate Change Ed Miliband and Minister for International Development Douglas Alexander were in India for discussion on which of the following?
(A)Restructuring the UN Security Council
(B)Climate Change
(C)Strategy to Fight Terrorism
Ans. (B) Climate Change.
8.The Ministry of Rural Development has decided to re-design and re-structure which of the following program into National Livelihood Mission (NRLM)?
(A)Jawahar Rojgar Yojna
(B)Swarnjayanti Gram Swarojgar Yojana
(C)NREGA
Ans. (B) Swarnjayanti Gram Swarojgar Yojana.
9.Recently 1400-odd Green House Gas (GHG) mitigation projects were approved by the Government which are expected to attract foreign investment worth 16 billion dollar. These projects will neutralize what fraction of the current levels of emission by 2012?
(A)5%
(B)10%
(C)15%
Ans. 10%
10.JADUGUDA MINES at Jharkhand are related to which of the following ?
(A)Iron
(B)Uranium
(C)Aluminum
Ans. Uranium, They are owned by Uranium Corporation of India, Ltd. (UCIL).
11. India is set to join a select group of nations like Thailand and the Philippines in holding a national level beauty contest for transgenders. Where?
(A)Bangalore
(B)Chennai
(C)Hyderabad
Ans. Chennai.
12.Integrated Research and Action for Development (IRADe) is located at which of the following places ?
(A)Dehradun
(B)New Delhi
(C)Lucknow
Ans. (B) New Delhi.
13.Where did the World Boxing Championships took place recently ?
(A)Milan
(B)Rome
(C)Paris
Ans. (A) Milan.
14.Recently Tibetans-in-exile living in India celebrated the which Democracy Day, the anniversary of their government-in-exile in Dharamshala?
(A)47th
(B)49th
(C)50th
Ans. (B) 49th.
15.Who has written the book Imagining India: Ideas for the New Century?
(A)Nandan Nilkeni
(B)APJ Abdul Kalam
(C)N.R.Narayana Murthy
Ans. (A) Nandan Nilkeni.
16.What is the title of the controversial book by Jaswant Singh ?
(A)Jinnah: India, Partition-Independence
(B)Jinnah :India’s Partition
(C)Jinnah : India and Partition
Ans. (A) Jinnah: India, Partition-Independence.
17.Hiroshima Day and Nagasaki Day are observed on the following dates respectively ?
(A)August 6, August 9
(B)August 9, August 6
(C)August 5, August 8
Ans. (A) August 6, August 9.
18.Every year which date is observed as National Sports Day which is birthday anniversary of Major Dhyan Chand?
(A)21 August
(B)29 August
(C)3 September
Ans. (B) 29 August.
19.A Calamity Relief Fund (CRF) has been set up in each State as per the recommendations of which of the following ?
(A)10th Financial Commission
(B)11th Finance Commission
(C)12th Finance Commission
Ans. (B) 11th Finance Commission.
20.Khaled Choudhury who was recently honored by Sangeet Natak Academy Awards is known for which of the following?
(A)Musician
(B)Stage Designer
(C)Arts Scholar
Ans. (B) Stage Designer.
21.What is the Prize Money of Khel Ratna and Arjuna awards which was recently revised?
(A)Khelratna Rs.750,000, Arjuna 500,000
(B)Khel Ratna 5,00,000, Arjuna 750,000
(C)Khelratna 5,00,000, Arjuna 10, 00,000
Ans. (A) Khelratna Rs. 750,000, Arfuna 500,00.
22.Recently a three-day silver jubilee convention of Indian Association of Tour Operators(IATO) was held at which of the following places?
(A)Bhopal
(B)New Delhi
(C)Bangalore
Ans. (C) Bangalare.
23.Recently Indian Government has decided to set up the Indian Community Welfare Fund (ICWF) which is to meet contingency expenditure incurred by which of the following?
(A)Indian Missions abroad for welfare activities for overseas Indian citizens who are in distress
(B)Indian Business Organizations abroad struck by Global Recession
(C)Indian Diaspora around the world
Ans. (A) Government on 20th August approved setting up the ICWF in the Indian Missions in 17 countries to meet contingency expenditure incurred by the them for carrying out various onsite welfare activities for overseas Indian citizens who are in distress.
24.Every year on 8th October , Air Force Day is celebrated in India. In which year Indian Air force was established on this date?
(A)1928
(B)1932
(C)1945
Ans. (B) 1932,  established on October 8, 1932,  prefix Royal was added in 1945 and removed in 1950.
25.Which day is observed as World Habitat Day every Year ?
(A)October 1
(B)First Monday of October
(C)October 5
Ans. (B) First Monday of October.
26.World Teachers’ Day is observed all over the world on which of the following dates?
(A)5th September
(B)5th October
(C)5th November
Ans. (A) 5th October.
27.United Nations Day (October 24, 2009) is a part of United Nations Week, which runs from which of the following?
(A)20 to 26 October.
(B)22 to 28 October.
(C)24 to 30 October.
Ans. (A) 20 to 26 October.
28.Sri Ram Jha is related to which of the following sports ?
(A)Polo
(B)Chess
(C)Squash
Ans. (B) Chess
29.Who among the following had been recently appointed as new chairperson of Children Films Society of India?
(A)Nandita Das
(B)Shabana Azmi
(C)Sharmila Tagore
Ans. (A) Nandita Das.
30.COPE-09 is a five-day joint exercise involving the Indian Air Force and which of the following scheduled in October 2009?
(A)United States Air Force
(B)Royal Australian Air Force
(C)Royal Air Force (RAF) of UK
Ans. (A) United States Air Force
31.Aaron Peirsol who was recently in news is related to which of the following sports ?
(A)Swimming
(B)Water Polo
(C)Gymnastics
Ans. (A) Swimming, recently set a 200m backstroke record in World Swimming Championships
32.With which of the following country India has recently (September 3, 2009) signed a Social Security Agreement ?
(A)Switzerland
(B)Poland
(C)UAE
Ans. (A) Switzerland, Please note that India has signed similar agreements with Belgium, France and Germany in the recent past.
33.Which of the following article has been recently enacted by the parliament on the basis of Article 21-A inserted by the Constitution (Eighty-sixth Amendment) Act, 2002 ?
(A)Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009
(B)The Right to Information Act 2005
(C)Consumer Protection (Amendment) Act, 2002
Ans. (A) Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009
34.Who among the following is the Deputy Chairperson of the Rajya Sabha ?
(A)K. Rahman Khan
(B)Bhairon Singh Shekhawat
(C)Hamid Ansari
Ans. (A) K. Rahman Khan
35.Recently Dr. Lakshmi Nandan Bora was honored with the prestigious Saraswati Samman for 2008 this year i.e. in 2009 for his novel ‘Kayakalpa’.He is a renowned writer of which of the following languages?
(A)Assamese
(B)Hindi
(C)Bengali
Ans. (A) Assamese
36.Recently Vice-President Sh. Hamid Ansari has gave away ‘National Awards for Teachers-2008′ to over 300 teachers which includes Primary and Secondary School Teachers. In which year these awards were incorporated?
(A)1955
(B)1958
(C)1962
Ans. (B) 1958, The National Award to Teachers, instituted in 1958, is celebrated in India as Teachers’ Day on September 5 in honor of Dr. S. Radhakrishnan, former president of India, a philosopher and a great teacher.
37.Which company has recently appointed Gautam Gambhir as its new ‘Brand Ambassador?
(A)Bharat Petroleum
(B)MRF Tyres
(C)Toyota
Ans. (B) MRF Tyres
38.Recently where was held the first Tantya Bhil National Tribal Archery Competition ?
(A)Ranchi
(B)Jabalpur
(C)Jodhpur
Ans. (B) Jabalpur, The first Tantya Bhil National Tribal Archery Competition started from September 7 at the Ravi Shankar Shukla Stadium, Jabalpur.
39.The new Foreign Trade Policy of India which was recently unveiled sets to achieve which of the following targets of annual exports by March 2011?
(A)$ 200 Billion
(B)$ 220 Billion
(C)$ 280 Billion
Ans. (A) $200 Billion.
40.The new Foreign trade policy aims to achieve an annual export growth as follows?
(A)15 % for next two years and 25 % there after
(B)15 % for next 5 years and 25 % thereafter
(C)15% for next 5 years
Ans. (A) 15  % for next two years and 25 % there after
41.In the recently proposed New Tax Code which of the following has been proposed for calculation of cap gains tax?
(A)April 1999
(B)April 2000
(C)April 2001
Ans. (B) April 2000
42.Himachal Pradesh is one of India’s major apple-producing regions, as more than 2 lakh families engaged in its cultivation. At which of the following place ‘The state government in collaboration with the CII is holding an ‘Apple Festival-09′ in October?
(A)Shimla
(B)Chamba
(C)Mandi
Ans. (A) Shimla
43.Delingha is a _________?
(A)missile
(B)animal
(C)place
Ans. (C) It’s a place Delingha is the capital of Haixi Mongol and Tibetan Autonomous Prefecture in Qinghai, China. Recently it was in news as India came to know & protested against China deploying missiles in Delinhga.
44.Which among the following is not an aerobatics demonstration team of the Indian Air Force?
(A)Surya Kiran
(B)Thunderbolts
(C)Blue Diamonds
Ans. (C) Blue Diamonds , They are from Philippines
45.BCG vaccine laboratory is located at which of the following places?
(A)Chennai
(B)Coonoor
(C)Thiruvanathapuram
Ans. (A) Chennai, Recently  Centre has taken a decision to revive the three vaccine institutes, the Pasteur Institute of India in Coonoor, Central Research Institute (CRI) at Kasauli, and BCG Vaccine Laboratory at Chennai.
46.Who is the new Prime Minister of Japan?
(A)Yukio Hatoyama
(B)Yukia Amano
(C)Taro Aso
Ans. (A) Yukio Hatoyama
47.Who has written the book Idea of Justice?
(A)Amartya Sen
(B)Montek Singh Ahluwalia
(C)Omkar Goswami
Ans. (A) Amartya Sen
48.Which among the following industrialists is related to Force India F1, Formula One motor racing team which was formed in October 2007?
(A)Anil Ambani
(B)Vijay Malya
(C)Sunil Mittal
Ans. (C) Vijay Malya
49.Who among the following is called as “living Buddha” ?
(A)Dalai Lama
(B)Geshe Gyeltsen
(C)Panchen Lama
Ans. (A) Dalai Lama
50.Recently Governor of which of the following states died before he could assume office?
(A)Gujarat
(B)Himachal Pradesh
(C)Haryana
Ans. (A) Shri Devendranath Dwivedi , Gujarat

International Current Affairs

1. In which state of United States Kennedy Space Center is located ?
(A)Alabama
(B)Florida
(C)Hawaii
Ans. (B) Florida
2. Which among the following is correct identification of Mirhossein Mousavi in Iran?
(A)Religious Leader
(B)Speaker of parliament
(C)Leader of Opposition
Ans. (C) Leader of Opposition
3. “The voice and representation of emerging and developing economies, including the poorest, must be significantly increased” The statement came in recent draft communiqué of G-20. It is related to reforms in which of the following?
(A)World Bank
(B)International Monetary Fund
(C)United Nations
Ans. (C) International Moneraty Fund
4. A two days of talks by trade ministers to advance the Doha process, convened by India was held in which of the following cities?
(A)Delhi
(B)Mumbai
(C)Bangalore
Ans. (A) Delhi
5. Who among the following the prime minister’s special envoy on climate change?
(A)Shyam Saran
(B)K M Chandrasekhar
(C)Meera Shankar
Ans. (A) Shyam Saran
6. According to the recent list of Forbes , who is the richest earning cricketer of the world?
(A)Mahendra Singh Dhoni
(B)Sachin Tendulkar
(C)Rahul Dravid
Ans. (A) Mahendra Singh Dhoni
7. Finance Ministers of the world’s 20 most powerful countries are gathering for a two-day meet starting to discuss reforms to tackle black money and money laundering. Where this meeting is taking place?
(A)Geneva
(B)London
(C)Washington
Ans. (B) London
8. Trade ministers of key World Trade Organization members agreeing in New Delhi that the negotiations should be taken forward which stalled last year. The talks are resuming in September at _______?
(A)Geneva
(B)Pittsburg
(C)London
Ans. (A) Geneva
9. With the enactment of the micro, small and medium enterprises development act, 2006,the FDI in MSE will be governed by sectoral caps and other regulations instead of the earlier ceiling on the foreign equity holding.What was the ceiling of FDI in MSE earlier?
(A)22%
(B)24%
(C)36%
Ans. (B) 24%
10. Recently government of India has formed a five- member committee to suggest reforms in pricing of auto and cooking fuels. Who is heading this committee?
(A)D.N. Tiwari
(B)K. Venkatasubramanian
(C)Kirit S Parikh
Ans. (C) Kirit S Parikh
11. As a part of a total of $80 billion that the four BRIC countries will invest in the IMF in order to replenish its fund aimed at helping out countries, which are struggling in the current financial crisis, how much India has decided to invest in notes issued by the IMF?
(A)Up to $ 10 Billion
(B)Up to $ 20 Billion
(C)Up to $ 15 Billion
Ans. (A) Up to $ 10 Billion
12. Sipta power project is in which state?
(A)Chhattisgarh
(B)Madhya Pradesh
(C)Maharastra
Ans. (A) Chhattisgarh
13. Which among the following is Trans Arunanchal Highway ?
(A)NH 52 B
(B)NH 51 B
(C)NH 51 A
Ans. (A) NH 52 B
14. Which of the following are Indian research stations at Antarctica?
(A)Dakshin Gangotri
(B)Dakshin Gangotri & Maitri
(C)Dakshin Gangotri, Maitri and Himadri
Ans. (C) Dakshin Gangotri & Maitri, Himadri is in arctic
15. In which of the following state Sunabeda sanctuary is located ?
(A)Orissa
(B)Madhya Pradesh
(C)Maharastra
Ans. (A) Orissa
16. Bhaskar Ghosh Committee was related to which of the following ?
(A)Cultural Schemes
(B)Television broadcasting
(C)film censorship
Ans. (A) Cultural Schemes
17. Ossetia is a point of contention between which of the following two nations?
(A)Russia & Estonia
(B)Russia & Ukraine
(C)Russia & Georgia
Ans. (A) Russia & Georgia
18. On 20 April 2009, which version of PSLV (in core alone version) successfully launched RISAT-2 and ANUSAT?
(A)PSLV C 9
(B)PSLV-C11
(C)PSLV-C12
Ans. (C) PSLV-C12
19. Who has written Gandhi’s Emissary ?
(A)Arun Shourie
(B)Ajoy Bose
(C)Sudhir Ghosh
Ans. (C) Sudhir Ghosh
20. Who is the Finance Secretary of India ?
(A)Arun Ramaswami
(B)R Chidambaram
(C)Ashok Chawla
Ans. (C) Ashok Chawla
(Economic Affairs Secretary Ashok Chawla has been appointed Finance Secretary in the Finance Ministry with effect from May 13, 2009)

No comments:

Post a Comment

Thanks

ad

ADVERTISEMENT

SLIDE

ADVERTISEMENT

Image Text

ADVERTISE HERE