ALLGKGURU

Best for All Competitive Exams

Breaking News

« »

Books & Author Questions for All Exams 2012-13



Dear Reader,

This is the set of 51 Quizzes based on Books & their Author these Quizzes are very important for upcoming exams. 

1. Who is the author of "The Kalam effect: My years with the president"?
(a) P.M.Nayar (b) Sonia Gandhi
(c) L.K.Adwani (d) Arun Shaurie
ANS (a)

2. Who is the author of the book "Superstar India : From Incredible to Unstopable"?
(a) L.K.Adwani (b) Arundhati Roy
(c) Shobha De (d) Vikram Seth
ANS (c)

3. The Sanskrit poet called as the Indian Shakespeare?
(a) Kalidasa (b) Thulasidas (c) Sudraka (d) Kautilya
ANS (a)


4. Mulk Raj Anand is the author of
(a) The Post Office (b) Gora
(c) India Wins Freedom (d) Coolie
ANS (Try Yourself)

5. Who is the author of the book 'My other two daughters'?
(a) Lalu Prasad Yadav (b) Surjit Singh Barnala
(c) E.M. Forster (d) Paul Kennedy
ANS (b)

6. Who is known as the Father of Detective Story
(a) Arthur Conan Doyle (b) Bram Stoker
(c) Edgar Allen Poe (d) None of the above
ANS (c)

7. Man-The Maker of His Own Destiny' “ book was written by
(a) V.S. Naipaul (b) Mahatma Gandhi
(c) Guenter Grass (d) Swami Vivekananda
ANS (d)

8. Find out the odd one
(a) Louis Fischer (b) Ibsen(c) William Shakespeare (d) Sherlock HolmesANS (d) Others are writers.
Sherlock Holmes is a character 9.One among the following is not written by Kalidasa
(a) Saakunthalam (b) Raghu Vamsam
(c) Rith Samharam (d) Kaavyadooth
ANS (d)

10. 'Sonia, a Biography' was written by
(a) Sonia Gandhi (b) Arundhathi Roy
(c) Rasheed Kidvai (d) V.K. Madhavan Kutty
ANS (c)

11. One among the following is not a Harry Potter story
(a) Chamber of secrets
(b) The philosopher's stone
(c) Half blood prince (d) Naked Truth
ANS (d)

12. Jules Verne, a French science fiction writer wrote a book, which carried a more or less
accurate prediction of the launching of Apollo-8. Which is the book
(a) From the Earth to the moon
(b) All under Heaven
(c) A Midsummer Night's Dream
(d) Past and Present
ANS (a)

13. Who is the author of "A Passage to England"?
(a) E.M. Forster (b) Nirad C. Chaudhari
(c) G.B. Shaw (d) Winston Churchill
ANS (b)

14. "Does IT matter" is a book written by
(a) Bill Gates (b) N. R. Narayanan (c) Nicholas Carr
(d) Thomas D. Harris (e) None of these
ANS (c)

15. 'Beyond time' is the book written by
(a) Namita Gokhale (b) Ruskin Bond
(c) William Balrymple (d) Josef Korbel
(e) None of these
ANS (e)

16. The famous book 'Anandmath' has been authorised by
(a) Rabindranath Tagore
(b) Bankim Chandra Chattopadhyaya
(c) Sarojini Naidu
(d) Sri Aurobindo
ANS (b)

17.Who wrote a book describing the theory of economic drain of India during British rule?
(a) Dadabhai Naoroji (b) Lala Lajpat Rai
(c) Mahatma Gandhi (d) Jawaharlal Nehru
ANS (a)

18. The author of the book 'Waiting for Godot' is:
(a) Ruth Harring (b) Susan Sontag
(c) Samuel Beckett (d) Ben Jonson
ANS (c) Waiting for the Mahatma - R. K. Narayanan
Waiting to Exhale - Terry Mc Millan

19. "The Vedas contain all the truth", was interpreted by:
(a) Swami Vivekananda (b) Swami Dayanand
(c) Swami Shraddhanand (d) S. Radhakrishnan
ANS (b)

20. Sirr-i-Akbar was the Persian translation of fifty-two Upanishads by which son of shah
Jahan?
ANS - Dara Shikoh

21.In "The Travels of Gulliver", what is the first things two Lilliputians discuss when they
meet in the morning?
ANS - The health of the sun

22."The man who knew infinity" is the biography of
(a) Rene Descartes (b) Stephen Hawking
(c) Albert Einstein (d) S. Ramanujan
ANS (d)

23.What was the original name of 'Alice in Wonderland' when Lewis Carroll first showed it
to novelist Henry Kingsley in 1863?
ANS - Alice's Adventures Underground

24. The author of the book "Waiting for the Mahatma" is
(a) R.K Narayan (b) N.A Palkhiwala
(c) Amrita Pritam (d) M. Malgonkar
ANS (a)

25. Under the patronage of which ruler of the Javanese house of Mataram, was the epic
poem 'Arjuna vivaha' written?
ANS - King Airlangga

26. To whom, in his own words, did Rudyard Kipling dedicate his collection, 'Plain Tales
From the Hills'?
ANS - To the wittiest woman in India

27. 'Beyond the Last Blue Mountain' is R.M Lala's biography of which Indian?
ANS - J. R. D. Tata

28. Which of Agatha Christie's books was the first to be serialised in the Evening News
under the title 'Anna the Adventure'?
ANS - The Man In The Brown Suit

29. Who has authored the book A Brief History of Time?
(a) Carl Sagan (b) Issac Asimov
(c) John Gribbin (d) Stephen Hawking
ANS (d)

30. The book 'Living with Honour' is written by
(a) Arundhati Roy (b) Shiv Khera
(c) Pramod Batra (d) Vikram Seth
ANS (b)

31. The book 'Cricket My Style' is written by
(a) Sunil Gavaskar (b) Sachin Tendulkar
(c) Kapil Dev (d) Mohinder Amarnath
Downloaded from www.icbse.com
ANS (c)

32. Who wrote the book 'The Book of Indian Birds'
ANS - Dr. Salim Ali

33. 'Economic History of India' was written by
ANS - R. C. Dutt

34.The oldest of the vedic literature is
(a) Sama Veda (b) Yajur Veda
(c) Rig Veda (d) Atharva Veda
ANS (c)

35. 'Leelavathi' the famous sanskrit grantha is a book on
ANS - Mathematics

36. Who is the author of ˜An Equal Musicâ (1999)
ANS - Vikram Seth

37. Who wrote the poem ˜Passage to India in 1871
ANS - Walt Whitman (American Poet)

38. Who is the author of the book ˜The Canterbury Tales
ANS - Geoffrey Chaucer

39. Who is the author of the book ˜Anna Karenin
ANS - Leo Tolstoy

40.Who is the author of the book ˜The Adventures of Tom Sawyer
ANS - Mark Twain

41. Who is the author of the book ˜The Adventures of Sherlock Holmes?
ANS - Sir Arthur Conan Doyle

42.Who is the author of the book ˜The Comedy of Errors?
ANS - William Shakespeare

43. Who is the author of the book ˜Animal Farm
ANS - George Orwell

44. Who is the author of the book ˜The Rime of the Ancient Mariner?
ANS - Samuel Taylor Coleridge

45. Who is the author of the book, ˜Through the Looking-Glass?
ANS - Lewis Carroll

46. Who is the author of the book, ˜Allâs Well That Ends Wellâ?
ANS - William Shakespeare

47. Who is the author of the book ˜Akbar-nama
ANS - Abul Fazl

48. Who is the author of the book ˜The Adventures of Huckleberry Finnâ?
ANS - Mark Twain

49. Who is the author of the book ˜Antony and Cleopatraâ?
ANS - William Shakespeare

50. Who is the author of the book , Philosophiae Naturalis Principia Mathematica
(Mathematical Principles of Natural Philosophy, 1687)
ANS - Sir Isaac

51. Who is the author of the book "Jyoti Punj"?
(a) L.K.Adwani (b) Atal Bihari Vajpeyi
(c) Narendra Modi (d) Vikram Seth
ANS (c)

ad

ADVERTISEMENT

SLIDE

ADVERTISEMENT

Image Text

ADVERTISE HERE